Az egész gyermek olyan, mint egyetlen érzékszerv, minden hatásra reagál, amit emberek váltanak ki belőle. Hogy egész élete egészséges lesz-e vagy sem, attól függ, hogyan viselkednek a közelében.

Az egészség a legnagyobb büszkeség

Összefoglaló az egészséges életmódra nevelés gyakorlati megvalósításáról


 

„Az egészség a legnagyobb büszkeség”

 

Az egészséges életvitel igényének a kialakítása, a gyermek egészséges testi fejlődésének elősegítése már óvodáskorban kiemelt jelentőségű. Feladatunk, hogy biztonságos, egészséges környezetben a gyermek jó közérzetét, egészségét őrizve, egészséges testi fejlődését, szokásait segítsük elő, alakítsuk ki, miközben ápoljuk, védjük, eddzük, gondozzuk őket.

 

   Óvodánk egészséghetének  is az volt a célja, hogy a gyerekek játékos módon sajátíthassák el, hogyan kell ügyelnünk az egészségünkre, miért szükséges a testünk ápolása, a helyes táplálkozás, kihangsúlyozva a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, valamint az évszaknak megfelelő öltözködést. Nagy feladat egy óvodás számára mindazokat a szabályokat, szokásokat elsajátítani, melyek az egészségét szolgálják. Kiemeltük a rendszeres fogmosás fontosságát. Az óvodáskorú gyermekek gondolkodási, megértési folyamatában még főleg az érzelmek dominálnak, ezért sokat segítettek a témához szorosan kapcsolódó különféle versikék, a testrészekkel kapcsolatos mondókák, mesék, történetek.

 

   Az egészséghét keretein belül megvalósult az egyik nagyszabású programunk az Oviolimpia, melyet a lelkes óvodapedagógusaink szerveztek a Bajcsy utcai óvodából. Ez egy olyan testet, szellemet megmozgató kezdeményezés, amelyben a környező óvodák együtt vesznek részt. A közös bemelegítő torna után, sorversenyszerűen foglalták el helyüket az óvodákat képviselő csapatok. Óvodánk aerobic csapata is egy igen színvonalas produkcióval kedveskedett a népes közönségnek.

 

   Az oviolimpia legfontosabb célja az volt, hogy a résztvevő gyerekek jól érezzék magukat, részesei legyenek egy örömteli játéknak, amely a mozgásról, az egészséges életmódról, az egészséges versenyszellemről és a környezet megismeréséről szólt. A program örömet szerzett a lelátón szurkoló apróságoknak is. A különböző versenyfeladatokat minden kisgyermek nagy lelkesedéssel oldotta meg, így a program végén a jutalom sem maradt el, melyből minden csapat egyformán részesült.

 

   Az egészséghét keretében nálunk járt Dr. Fülöp Kata fogorvos. A doktornő ellátogatott épületenként minden gyerekhez, ahol bemutatta a fogmosás helyes technikáját. A gyerekek aktív részesei lehettek az előadásnak, ahol különböző játékos feladatokban sajátíthatták el a fogápolás fontosságát. A gyerekek a játék során, meglévő ismereteiket eleveníthették fel és számos új ismerettel bővítették tudásukat. A doktornő az előadás során számos szemléltető eszközt alkalmazott, melynek eredményeképpen a gyerekek számára sokkal érthetőbb és megfoghatóbb volt a fogápolás. A rendszeres és a helyes fogápolási technika elsajátítása után a gyerekek számára egy óriási meglepetés következett, amit minden gyerek nagy örömmel próbált ki. Minden gyermek kapott egy rágótablettát, amelynek elfogyasztása után lila lett a nyelvük és a lepedék a fogukon. Zárásként egy közös fogmosás következett, ahol nem csak a fogak csillogtak végül, hanem a boldog szempárok is. A gyerekek nagyon élvezték az előadást, végig érdeklődéssel figyeltek és aktívan vettek részt.

 

   A hét során minden csoportban sokat beszélgettünk az egészséges táplálkozásról, vitaminsalátát, müzlit, zabpelyhes kekszet készítettünk a gyermekek és a daduska nénik segítségével. Nagyon élvezték a közös sütögetést, vitaminsaláta készítést. Így a kevésbé népszerű zöldségeket, gyümölcsöket is szívesen megkóstolták.

 

   Az anyanyelvi nevelés során a gyermekek „Kézmosó” verset, „Fürdetős” mondókát tanultak. Az óvónők a mesefoglalkozásokra is becsempészték az egészséges életmód témáját. A gyermekek „A fogfájós nyuszi történetét” ismerhették meg, valamint „A viziló aki félt az oltástól” című mesét hallgatták. A Csiszta Mókus mesével felhívtuk a dohányzás káros hatásaira a figyelmet. A mesét érdekesebbé tette a sok színes kép és kirakók. 

    Mindennapos mozgásfoglalkozásokon kiemelt szerepet kapott a lábtorna, vitamintorna, gerinctorna.

 

 

 

                                                   Készítette:

         Egészségnevelési 

         munkaközösség                  

 

 

 

 
Képes összefoglalónk: 


http://ovoda.majsaovoda.hu/?module=images&action=img_gallery&inframe=1&fname=EGESZSEG


http://ovoda.majsaovoda.hu/?module=images&action=img_gallery&inframe=1&fname=EGESZSEG_ALSO


2018-03-31 13:10


Vissza